Uit de Campagne van Feijenoord in Actie

Feijenoord in Actie op campagne verteld wat ze gedaan heeft en zoekt naar nieuwe punten om met bewoners op te pakken. Als ondersteuner van acties van bewoners en het geven van een stem daaraan heef FIA de sporen verdiend. In vijftien bijeenkomsten hebben we de wijken en buurten van Feijenoord aangedaan.

Het organiseren van huurders heeft FiA tot nu toe op grote schaal gedaan. Zo worden huurders ondersteund in ernstige klachten waarbij soms de schimmels welig op de muren tieren en de verhuurder zich verschanst achter een telefooncentrale. In het geval van de extra heffing voor de huismeester door Woonstad wordt een rechtszaak daartegen ondersteund.

Maar ook betaald parkeren is een dankbaar onderwerp. Dit instrument dat niet helpt tegen te weinig parkeerplaatsen is mede dankzij acties die door FiAopgezet waren met hulp van de bewoners in Bloemhof Midden en –Zuid, de Walravenbuurt en de Afikaanderwijk tegengehouden. Het tussenvoorstel van de ondernemers om een Blauwe Zone in te voeren werd nadat FiA dit onder de aandacht van de Burgermeester en Wethouders bracht afgewezen omdat dit te ingewikkeld zou zijn.

Samengevat: FiA heeft in vier jaar tijd een vijftig bijeenkomsten met en voor bewoners georganiseerd. Met daarbij ook de aandacht voor ontwikkelingen rondom de buurthuizen en het welzijn, waar opeens veel welzijnswerkers die zich jaren voor de wijk ingezet hadden op straat kwamen te staan. Ook was er de aandacht voor tuinen in Vreewijk, de vergroting van inspraakmogelijkheden en het behoud van de buurtbemiddeling. Ook wisten we aandacht op het stimuleren van de keuze voor maakwerk voor basisschoolleerlingen op de kaart te zetten. En dit is nog maar een bloemlezing.

Natuurlijk doe je tijdens de gespreken voor de campagne ook nieuwe ideeen op. Zo zijn wij gewezen op de grondwaterproblemen in de Vaan, waar we wat mee willen gaan doen. Ook zijn er bij ons vraagtekens gezet bij de effectiviteit van het cameratoezicht door mensen die delicten meemaakten die letterlijk onder toeziend oog plaatsvonden. Bewoners van de Oleanderbuurt vroegen ons vooral mee te blijven denken over acties om het betaald parkeren daar ongedaan te maken. Dat is precies ingevoerd op de tijden dat het niet nodig was en lost dus echt niets op. Ook dit zijn nog maar drie voorbeelden van wat we tegen kwamen.

Wij hopen de komende vier jaar onze acties extra kracht te kunnen bijzetten via de gebiedscommissie Feijenoord. Daarom hebben wij ons darvoor verkiesbaar gesteld met elf personen die alle hun sporen hebben verdiend in de deelgemeente. Wilt u hun verhaal lezen, klik dan hier. Wilt u weten wat onze uitgangspunten zijn. Klik dan op deze link.

Maar verkiezingen of niet…vanaf woensdaf 19 maart is er de door Feijenoord in Actie gesteunde meldactie van de werkgroep Strevelsweg, waarbij bewoners andere bewoners oproepen om buitenruimteklachten te melden.